Er undulaten det rigtige kæledyr for os?

Svar: Undulaten er en helt fantastisk fugl, og særdeles velegnet som kæledyr. Men den kræver også noget af sine ejere. Bland andet kræver den, at ejeren besidder en vis portion tålmodighed, når den skal tæmmes. Man bør købe en unge der er mindst 6 uger gammel, og helst fra en opdrætter som har håndteret ungen, fra den dag den klækkede. Det giver det bedste fundament for det arbejde, som ejeren herefter skal i gang med.

 

Når mennesker vælger et kæledyr, gør de det ofte ud fra dybt egoistiske årsager, og det er der slet ikke noget galt med. De har lysten til at pleje og dele kærlighed ud til et andet levende væsen, og det er jo helt fantastisk. Problemet opstår dog ind imellem der, hvor man ikke lige har tænkt over, hvad der sker, hvis det dyr man har valgt (i dette tilfælde fuglen), ikke tager imod kærligheden, sådan som den er ment. Et sådant problem kan opstå, hvis man f.eks ikke har den rette mængde tålmodighed til at tæmme fuglen. Det kan også opstå, simpelthen fordi det ikke ligger i lige netop DEN fugls natur, at ville nusses og kæles og modtage store mængder kærlighed – og det er faktisk mere almindelig end man skulle tro. En undulat er jo et byttedyr, og derfor er den sjældent glad for omklamrende hænder. Heller ikke selvom de hænder mener det godt J . Man bør også tænke over, hvilke forhold man kan tilbyde undulaten, og om den passer ind i familien. Det er ikke ualmindeligt, at især mindre børn er utrygge ved fugle der flyver og lander på deres hoveder o.lign. ligesom det heller ikke er ualmindelig for børn at blive bange for fuglen, hvis den bider. Og bide det gør den. Det kan ikke undgås. Om ikke andet så for at undersøge ting, fingre, ører og hvad den ellers kan komme i nærheden af. Så har man små børn, bør man virkelig overveje, om undulaten nu også ER det rigtige kæledyr. Har man spørgsmål til andre undulatejere, eller til kompetente opdrættere, så kan man henvende sig på denne facebookside: https://www.facebook.com/groups/undulatlivet/ . Det kan også anbefales at læse dette: http://www.fuglelivet.dk/overvejelse-inden-koslashb-af-fugl.html, eller dette: http://www.lonelanng.dk/127586648 . Hvis du, efter at have søgt god information, kan sige at en undulat vil passe godt ind i hos dig, så kommer næste spørgsmål:

 

 

 

Hvilket køn bør vi vælge?

Svar: Han eller hun – det er det helt store spørgsmål som man står med, når man skal købe undulat første gang. Så for de der aldrig har haft undulat før, så kommer der her en kort gennemgang af de to køns natur.

HAN: Er som regel meget rolige af natur. De er afslappede og hviler meget i sig selv. Overfor en ejer er de som regel meget hengivne og ivrige efter at tilfredsstille. Der florerer en meget hårdnakket myte om, at hanner er nemmere at tæmme end hunner, og at de bider mindre. Det ER bare en myte, som jeg gerne vil slå et syvtommersøm igennem. Det passer ikke. Fuglens tamhed kommer i sidste ende til at afhænge af et sammenspil imellem den enkelte fugls natur og ejerens tålmodighed – men mest det sidste. 

HUN: Som regel meget glade og udadvendte – men helt klart med mere temperament end hannerne. De har ofte lidt mere krudt i rumpetten – til gengæld er de ofte også mere loyale. De er mere klovneagtige og når først de kaster deres kærlighed på en person, så mener de det J . Nogle af de tammeste fugle jeg har haft, har været hunner. Og der er ingen der kan få en til at grine som en hunundulat. De bider ikke mere en hannerne – men de kan bide HÅRDERE. Læs gerne denne artikel om hunundulaten: http://www.lonelanng.dk/127586658 .

 

Hvis du gerne vil have to undulater, hvilke køn bør du så vælge?

 

To hanner vil kunne gå fint sammen. Der vil som regel være stor harmoni imellem dem, og det er sjældent at man ser skærmydsler.

 

 

 

En hun og en han vil også kunne fungere fint sammen, MEN – problemet opstår når de bliver ca. 6 mdr og er ved at være kønsmodne. To kønsmodne fugle i samme bur vil altid parre sig, også selvom de ikke får en kasse. Ofte ser man desværre at hunnen ligger sine æg i bunden af buret, så hvis ikke avl er tilsigtet, så bør man ikke vælge denne løsning.

 

 

 

To hunner kan ligeså fint gå sammen som to hanner. Også her er der en hårdnakket myte om, at hunner vil komme op og slås – men det er IKKE rigtig. Så længe der ingen hanner er at slås om, så vil de fungere fint sammen. Dog vil man kunne se, at der er en tydligere hakkeorden de to imellem. Men det er kun naturligt.

 

 

 

 

Bur eller voliere - og hvilket udstyr bør vi købe?

Størrelse på buret: Undulaten er i sig selv ikke en voldsom pladskrævende fugl, men – jo mindre buret er, jo flere timer skal den ud og flyve dagligt.

Som udgangspunkt bør buret være bredere end det er højt, eftersom undulaten jo flyver frem og tilbage, og ikke op og ned. Buret bør være cirka 60-70 cm højt, 50 cm dyb og 100 cm bred. I et bur i den størrelse kan der max. bo 2 fugle.

Har man mulighed for at gå all-in og give fuglene en voliere, så er det absolut det bedste. En stuevoliere er fint, eller måske endda en voliere i haven, med et lille skur at flyve ind i. Så kan man næsten ikke gøre det bedre. Der er masser af inspiration at hente på nettet eller på facebooksider, blandt ander her: https://www.facebook.com/groups/undulatlivet/ og her https://www.facebook.com/groups/251154811691844/

Strøelse: I bunden af buret kan man vælge at lægge aviser. Der florerer en skrøne om, at aviser er dårlige pga tryksværten: Men det er bare en skrøne. Tryksværte i dag er ikke giftig, ligesom det var i gamle dage, så aviser er en nem og billig løsning. Man kan også vælge at bruge hampestrøelse eller fint bøgeflis. Begge dele er nemt og hygiejnisk. Men husk – brug ALDRIG sand eller sandpapir. Undulater har det med at spise sandet, hvilket kan få uheldige konsekvenser, så som krobetændelse og i sidste ende død. Sandpapiret ødelægger fuglenes fødder, og det samme gør sandpapirsrør til at sætte om siddepinde. De slider hul i fødderne eller udvikler bylder. Desværre bliver alt for mange anbefalet disse hos dyrehandlerne, men her er man nødt til at have i mente, at de der står i butikkerne er uuddannede, og reelt ikke aner meget om de enkelte dyrs behov. De ved hvordan de skal sælge, og det er desværre ikke det samme. Søg altid information hos opdrættere eller relevante hjemmesider.

 

Siddepinde: De bedste siddepinde kommer fra naturen. Gode grene i forskellig tykkelse, helst inklusiv blade. Den varierede tykkelse giver ”motion” for undulatens fødder, og bark og blade giver beskæftigelse og naturligt slid for undulatens næb – og skift dem gerne ud så tit som muligt. Man kan – hvis man vil – skifte en af grenene ud med en Sandy Perch eller Amazing pind, som er en slags slibepind uden sand. Den kan slibe fuglens negle. Er man i tvivl om, hvilke grene der kan bruges, kan man læse her: http://www.undulatlivet.dk/siddepinde---naturgrene.html  

 

Legetøj: Der findes et hav af legetøj man kan købe, men generelt kan man sige, at det bedste legetøj findes i naturen. Hvis man bor i nærheden af piletræer, så er disse ideelle til at lave legetøj af, da grenene er så bøjelige. Hvis du køber dit legetøj i butikkerne – hvilket er helt fint, så vær opmærksom på, at der ikke findes nogen egentlig sikkerhedsstandard for det, i hvert fald ikke når det kommer til, om fuglen kan komme galt afsted med det. Og tro mig – undulater er mestre i at komme galt afsted. Pas på snore/ reb der trevler, eller kæder med for store åbninger. Og pas også på den lille split der sidder i klokkerne. Den kan de sidde fast i. Hold dig såvidt mulig til træ, og skift det ud, så snart det bliver for ramponeret. Du bør ikke købe ting så som spejl eller plastikfugl. Disse ting forvirrer bare undulaten, og du risikerer at den kaster sin kærlighed på disse objekter i en sådan grad at det bliver sygeligt.

 

Vandbeholder/ foderskåle og badekar: En god vandbeholder er en lukket vandbeholder. Undulater kan være nogle små grisebasser, så en åben vandbeholder kan hurtigt komme til at få en opblomstring af bakterier, når fuglene skider i den. Køb derfor en gnaverflaske. Den lærer de hurtigt at drikke af, og du mindsker dermed risikoen for sygdom.

Foderskålene bør bare være helt regulære åbne skåle, som hænger indenvendig i buret. Pas på de udvendige skåle eller foderanordninger, hvor undulaten skal have hovedet ind, for at nå maden. Det er de rene dødsfælder, og mangen en undulat har måttet lade livet i sådan en.

Badekar er en ren luksus for undulaten. Den har brug for vand til ordne fjerdragten, og derfor er de fleste ret begejstret for sådan et. Der findes flere slags, men personligt synes jeg at det mest simple er, blot at sætte en skål ind i bunden af buret, med noget rent lunken vand. Kom gerne krydderurter i vandet, det gør det bare endnu mere attraktivt.

 

 

Foder

 

Foder: Et godt foder er alfa og omega for et godt liv. Jeg anbefaler en god og varieret frøblanding købt hos dyrehandleren eller korn og foderstofbutikker. Hvis fuglen er vant til at få pellets, derfra hvor den er købt, bør man fortsætte med det - i hvert fald i den første tid efter. Så kan man gradvis præsentere den for frø - hvis man ønsker det. Det er et valg man bør træffe selv, men det er ikke nogen hemmelighed, at jeg ikke er den varmeste fortaler for dette produkt, men direkte skadelig er det jo ikke.

Den frøblanding man køber bør ikke indeholde andet end frø. Nogle blandinger reklamerer med, at de indeholder ekstra tilsat vitamin, farverige frugt”pellets” og andet skidt. Hop over dem. En god og varieret kost, bør i selv sammensætte for fuglen, således at alt serveres så frisk som muligt. Undulatens kost bør bestå af ¾ frøblanding og ¼ tilskud i form af : æggefoder og grønt. En smule frugt kan også gives, men undulater er ikke de store frugtspisere. Det kan anbefales at læse følgende hjemmeside: http://www.fuglelivet.dk/brug-naturens-spisekammer.html, samt denne side:   http://www.lonelanng.dk/127586650