To af mine tre nymfeparakitter. Det er Bacchus på armen og Juno på pinden. De er begge håndopfodrede og supertamme.

Undulaterne efter et måltid rødbede :-) .

Når du køber en fugl, så husk på at det er meget sociale dyr, og det at købe én alene er ALDRIG godt. Uanset hvor meget man har tænkt sig at bruge af tid på sin fugl, så kan det ikke dække det behov, som fuglen må og skal have dækket af en artsfælle. Ønsker man ikke yngel, så er to af samme køn jo bedst, dog skal man være opmærksom på, at vælger man to hunner, så kan der opstå et problem, hvis man senere sætter en han ind. Det kan få hunnerne til at slås. 

Om man vil have hunner eller hanner er et temperamentsspørgsmål. Hunner har ganske vidst en tendens til at nappe mere end hanner, men omvendt, så betyder det jo ikke, at hvis blot man køber en han, så vil den ikke bide. Det er et spørgsmål om de tre T'er; Træning, Tålmodighed og Tid - for begge køn.

Det er en skrøne at det er sværere at tæmme to end én fugl. Det afhænger igen helt af den mængde tid man agter at lægge i det. Hvis man er usikker, kan man starte med at købe én - og derefter en mere max to måneder senere.

Så altså; vil man have en fugl, så tænk på den inden du tænker på dig selv. Det er ligeså vigtigt at fuglen får dækket sine sociale behov, som at den får mad og drikke.

 

En anden ting der er vigtigt er at se på, er det bur som man agter at holde fuglen i. Det skal være stort nok - især hvis man anskaffer sig to. Der findes rigtig mange udemærkede stuevoliere på markedet, og den slags er ALTID bedre end de meget små bure, som mange dyrehandlere sælger under betegnelsen "undulatbure".

 

Man bør vænne sig til at have sin fugl ude at flyve dagligt. Det er vigtigt for fuglen at få lov til at bruge sine vinger, både af motionsmssige årsager, og fordi fugle nu engang er bygget til at flyve. Fugle der aldrig får lov til at flyve, bliver tit overvægtige og deprimerede.

HUSK - blot fordi du har en stuevoliere, betyder det ikke at fuglen ikke skal ud og flyve. Stuevolieren er god, fordi den tillader at fuglen strækker sine vinger, og har god plads til at lege på, når du ikke er til stede. Men behovet for at komme ud stadig til stede - minimum 4 timer dagligt.

 

Hvad skal buret indeholde:

 

Buret skal helst indeholde naturgrene som siddepinde; meget gerne i forskellige tykkelser. Det slider fuglenes negle naturligt, og det er godt for deres fødder. Grenene kan være nogle som du selv skærer af forslellige løvfældende træer, husk dog at checke for mængden af harpiks. Det skal der helst ikke være noget af. For at sikre mod bakterier kan du overhælde grenene med kogende vand, inden de sættes ind i buret.

 

I bunden er gl. aviser el.lign. ganske udemærket. Det er renligt, nemt at skifte og nemt at skaffe.

 

Et badekar er en supergod ting, Fugle elsker at bade, og de bør have mulighed for det minimum tre gange ugentligt. Alternativt kan man bruge en vandforstøver, som man skaber "regnvejr" med, ved at sprøjte oppefra og ned.

 

Legetøj er er et must. Det er dog ikke nødvendig med købte ting. Hvis man er kreativ, kan man sagtens lave rigtig mange ting som fuglen kan få lang tid til at gå med. Husk dog på, at fugle er kloge, så det skal være "fuglesikre" materialer. Men en simpel "kost", lavet af tynde, skoldede grene der er bundet sammen i enden og hængt ind i buret er supergod beskæftigelse, Barken er god næbaktivitet, og fuglene får lang tid til at gå med at hoppe rundt i neget.

 

Jodblok, kalkblok og sepiaskaller - tre ting som ethvert bur bør indeholde.

 

Ting du aldrig skal købe:

 

Sandpapir - hvad enten det gælder den type der er til bunden af buret eller den slags rør til at putte rundt om siddepindene. Jeg ved ikke hvem det fjols er der har opfundet det, men det er direkte skadelig for fuglene. De kan få bylder på fødderne.

 

Sand som bunddække kan heller ikke anbefales. Fuglene kan få stoppet kro af at spise det. Køb hellere fuglegrit, og server det i en lille skål. Det er godt for fuglene.

 

Kul - er en tredje ting du ikke skal købe. Nogle gange er det tilsat fuglegritten, og andre gange er det tilsat fuglesand. Hold dig fra det, da det kan give fuglene diarré.

 

Fugle og børn

Juno bliver kælet for af min datter. Hun eeeeelsker det :-) .

Hvis fuglen skal fungere som kæledyr for et barn, så husk på ALDRIG at stille buret på børneværelset. Der er ikke noget mere sørgerligt en en ensom undulat der er gemt væk på et børneværelsen.

 

Inden man anskaffer sig en fugl, så skal man som voksen have gjort sig en del overvejelser.

1) Fugle støver og sviner, og en daglig støvsugning vil være godt.

2) Fugle "larmer" - naturligvis. Man kan ikke lære sin fugl at være stille.

3) Fugle har brug for at stå et sted hvor der er daglig aktivitet. Børneværelsen er et dårligt sted.

4) Børn bliver trætte af kæledyr, så snart nyhedens interesse har lagt dig, uanset hvad de har lovet.

5) Kæledyr er ALTID de voksnes ansvar, både når det kommer til at sørge for mad, vand og underholdning til fuglen. Man kan sagtens lave nogle aftaler med børn om at de gør bestemte ting, men i sidste end er det de voksnes ansvar, at det bliver gjort.

Kommentarer

04.06.2017 17:58

Amalie

Hej jeg har to undulater dem har jeg købt som voksne men efter jeg har læst flere sider igennem så jeg at det var bedst at købe dem som unger hvis man skulle træne dem hjælp mig mvh Amalie (10 år)